Jadid Online
جدید آنلاین
درباره ما تماس با ما Contact us About us
راویان خاموش
شوکا صحرایی

گنجینه بی مانند "خزانه جواهرات ملی" مجموعه ای از گرانبهاترین جواهرات جهان است که طی قرن ها فراهم آمده است.

اهمیت این جواهرات به ارزش اقتصادی آن ها محدود نمی شود بلکه هر قطعه آن نشان دهنده ذوق و سلیقه هنرمندان و صنعتگرانى در دوره های مختلف تاریخ است و گویای بخشی از تاریخ پرفراز و نشیب ملت ایران و یادآور خاطرات تلخ و شیرین شکست ها و پیروزی هاست.

اطلاعات دقیقی در مورد گنجینه جواهرات تا قبل از دوران صفویه در دست نیست و می توان گفت تاریخچه جواهرات ایران از زمان صفویه آغاز می شود.

بر اساس نوشته های سیاحان خارجی (ژان باتیست تاورنیه، شوالیه شاردن، برادران شرلی و... ) سلاطین صفوی حدود دو قرن ( ۹۰۷ تا ۱۱۴۸ ه.ق.) به جمع آوری جواهرات مشغول بودند و حتی کارشناسان آن دولت جواهرات را از بازارهای هند، عثمانی و کشورهای اروپایی مانند فرانسه و ایتالیا خریداری کرده و به اصفهان، پایتخت حکومت می آوردند.

در پایان سلطنت شاه سلطان حسین و با ورود محمود افغان به ایران بسیاری از این جواهرات به تاراج برده شد. البته پس از ورود شاه طهماسب دوم به همراهی نادر به اصفهان بسیاری از آن ها به دست نادر افتاد و او از خروج آن ها از ایران جلوگیری کرد.

نادرشاه پس از لشکرکشی به هند (۱۱۵۸ ه.ق.) آن قسمت از جواهرات را که به این کشور برده شده بود پس گرفت و به ایران بازگرداند.

پس از قتل نادر، احمدبیک افغان ابدالی از سرداران نادر، جواهرات خزانه نادر را تصاحب كرد. از جمله این گوهرها که از ایران خارج شد و هرگز بازنگشت الماس معروف "کوه نور" بود.

این الماس بعدها به چنگ کمپانی هند شرقی افتاد و در سال ۱۸۵۰م. به ملکه ویکتوریا اهدا شد. از آن پس تا زمان قاجار، باقیمانده جواهرات تغییر چندانی نکرد و مجموعه جواهرات جمع آوری و ضبط شد و تعدادی از آن ها نیز بر تاج کیانی، تخت نادری، کره جواهرنشان و تخت طاووس (تخت خورشید) نصب گردید.

در سال ۱۳۱۶ ه.ش. قسمت عمده اين جواهرات به بانک ملی ایران منتقل شد و از آن زمان بود که این گنجینه پشتوانه اسکناس قرار گرفت.

خزانه فعلی نیز در سال ۱۳۳۴ ساخته و در سال ۱۳۳۹ با تاسیس بانک مرکزی ایران افتتاح و به این بانک سپرده شد.

اما نکته جالب در مورد این مجموعه این است که تا به حال زبده ترین کارشناسان و ارزیابان جهان هم نتوانسته اند ارزش واقعی یا تقریبی آن را محاسبه کنند زیرا در این مجموعه گوهرهایی هست که در جهان نظیر ندارند و از لحاظ هنری و تاریخی منحصر به فرد اند.

و اما فیلم گواهان تاریخ

چندی قبل مسئولین بانک مرکزی سفارش ساخت فیلمی از این گنجینه ملی را به خسرو سینایی پیشنهاد دادند و او نیز مشغول ساخت فیلمی با نام " گواهان تاریخ " شد. ساخت این فیلم در اواخر شهریور۸۷ به اتمام رسید.

سینایی در مورد این فیلم می گوید: "گوهرها، سنگ های کمیاب اند و هر چه کمیاب تر، گرانبهاتر؛ اما به هر حال جامد اند و بیجان. وقتی که قرار شد درباره ی 'خزانه جواهرات ملی ایران' فیلمی بسازم؛ اولین سئوال برایم آن بود که چگونه به این اجسام بی جان در فیلم زندگی ببخشم؟"

"تنها جواب اين بود که آن ها را در ارتباط با کسانی قرار دهم که باآن ها زندگی کرده اند؛ آن گوهرها را گاه بر پیشانی تاجشان نشانده اند و گاه بر شمشیرهای مرصع به کمر بسته اند. آن گوهرها برایم گواهانی شدند بر بخش کوچکی از تاریخ یک ملت."

در فيلم 'گواهان تاريخ' یک جعبه موسیقی که در فرنگ به ناصرالدین شاه هدیه شده است، ما را به 'خزانه جواهرات ملی' هدایت می کند تا اندکی از قصه های نهفته در دل گوهرهای آن خزانه را ببینیم و بشنویم.

در آغاز فیلم دخترکی قاجاری، شمعی را روشن می کند و از زبان جعبه موسیقی می شنویم که: "شعله یک شمع دیروز؛ صدها شمع امروز راروشن می کند، تا شاید کنجی از تاریکی تاریخ روشن شود."

اتمام ساخت فیلم 'گواهان تاریخ' همزمان با دعوت رئیس جمهور لهستان از خسرو سینایی شد. در این سفر ضمن تقدیر از این کارگردان ایرانی به دلیل ساخت فیلم "مرثیه گمشده" نشان شوالیه لیاقت نیز از سوی لخ کاشینسکی ( رئیس جمهور لهستان) به وی اعطا شد.

در گزارش مصور اين صفحه حرف هاى خسرو سينائى در باره خزانه جواهرات سلطنتى و عكس هائى از اين مجموعه را مى بينيد. از مسئولین خزانه جواهرات بانک مرکزی ایران که ما را در ساخت این گزارش یاری دادند سپاسگزاریم.


 به صفحه فیسبوک جدیدآنلاین بپیوندید

ارسال مطلب
- sara az Alman، 2008/11/04
Aghaye Sinaeeye aziz, kheily mamnoonam az shoma baraye sakhtane in filmbe besyar ziba.
Doostane azizi ke dar paeen nazarate khodeshoon ro neweshtan faghat be donbale peida kardane irad boodan.(kary ke baazi az ma iraniha daresh ostadim)ma shahede didane yek filme mostanad dar morede jawaherate saltanatye keshwaremoon boodim .kash be jaye inke donbale entegham giriye tarikhi boodim ,lahzei az didane in film lezzat mibordim .tamame mardome donya az asare honariye keshwareshoon besyar esteghbal mikonan wa be oon mibalan, wali ma!!!! ???
man az aghaye Sinaei wa tamame dastandar karane film makhsoosan newisandeye matne tahghighiye film aghaye Sohrab Farsiu nahayate tashakor ro mikonam .omidwaram baz ham shahede didane karhaye jadid wa be yad mandaniye in azizan bashim. karhaye aghaye Sinaei wa hamkaraneshan ghesmaty az ganjineye jawaherate Farhangiye ma hastan. biyaeed ghadreshun ro bedoonim. khosh bashid.
- payam، 2008/10/31
vaghean azatoon tashakor mikonam
- یک کاربر، 2008/10/26
gozareshe jalebi bod, ama aya in jawaherat orginal hastan? man fekr mikonam ke dar rozhaye harjo marje bad az saltanate mohamad reza shahe pahlawi taghriban tamame jawaherat wa ganjinehaye meliye digar hame gharat shode bodand! wa jaleb dar in gozaresh in bood ke adam bedoone, magbareye reza shah ra ba khak yeksan kardand, ama ghabaye tajghozarisho to moze gozashtan bara tamasha! way ke sardard gereftam az in hame dorangi!
- یک کاربر، 2008/10/17
خوب بود كاربر محترم اين را هم مي گفتند كه نادرشاه فقط بر اثر بدگماني فرزند خود را كور كرد و بعد پشيمان شد. خوب بود به ماليات هاي سنگين زمان او و شورش هاي مكرر مردم و در نتيجه سركوب خونين شورش ها اشاره مي كردند. همين طور به آتش زدن چند مخالف در ميدان نقش جهان. ثروتي را هم كه از هند آورد در قلعه كلات پنهان كرده بود و ذره اي را به مصرف مردم نرساند. كارهاي خوب او به جايش، زشتي ها هم به جايش. وقتي مورخان رسمي و درباري نادرشاه اين فجايع را ثبت كرده اند، چرا از كتاب هاي درسي گلايه داريد؟
- ایران، 2008/10/17
نادرشاه را به هیچ عنوان با تیمورنمیتوان مقایسه کرد.جوانمردی و بلند نظری این مرد در زمان خود مثال زدنی است.کتاب در مورد تاریخ نادر شاه فراوان است اگر تالیف دکتر میمندی را مطالعه کنید میبینید که چقدر تاریخ این دوره روشن است.در دهلی نادر ابتدا دستور غارت نداد حتی تاج و تخت را هم از پادشاه هند نگرفت .مردم دهلی از این سهل گیری سو استفاده کردند و حتی به سوی پادشاه ایران سو قصد و تیراندازی کرده و در شرایطی که شهر امان داده شده و سپاه نادر در حالت جنگی نبود شورش کردند در محله ها 3000 نیروی پادشاهی را کشتند و پس از این بود که نادر دستور کشتار داد .در جنگ با عثمانی طی دو نبرد سپاه عثمانی کاملا نابود شد به طوری که سردار بزرگ عثمانی که اروپا از نامش میلرزید خودکشی کرد .همه چیز مهیای غارت امپراطوری ترک بود و نیرویی برای مقابله باقی نمانده بود اما نادربرای جلو گیری از برادر کشی دستور برگشت داد.نادر شاه بزرگ در خور احترام است هم کارهایش هم شخصیتش و مقایسه این فرد با خونریزی چون تیمور به دور از انصاف است که تحت تاثیر القاات ضد شاهی در کتب درسی و بدون مطالعه همه را با یک چوب برانیم.
- یک کاربر، 2008/10/16
ملت جالبي هستيم! به راحتي و با هر معلوماتي در مورد شخصيت ها و آثار آن ها اظهار نظر مي‌کنيم. اي کاش بيهوده و عبث بودن اثري را به نظر صاحب نظران واگذار مي‌نموديم.
به جديدآنلاين هم تبريک مي‌گويم که وقايع هنري روز را در قالب اين گونه گزارش ها به مخاطبان خود ارائه مي‌دهد.
پايدار و پاينده باشيد.
- یک کاربر، 2008/10/15
با وجود فيلم گنجينه هاي گوهر شاهکارمسلم استاد سينما حضرت ابراهيم گلستان ، تهيه فيلمهاي ديگري از اين قبيل ، تلف کردن نيرو وسرمايه وخلاصه کاري بيهوده وغير لازم است
- یک کاربر، 2008/10/15
شوکاي عزيزبازهم جاي قدرداني از شماست بعداز گزارش منحصر به فرد هيچ تناولي طي روزهاي گذشته ديدن اين گزارش مرا به وجد آورد گزارش خوش ساخت وپرمحتوايي بود مرحبا به شما.
- یک کاربر، 2008/10/14
اين موضوع كه نادرشاه در لشكركشي به هند جواهرات صفوي را به كشور بازگرداند، امر غريب و ادعاي تازه اي است. نادرشاه خزاين هند را غارت كرد و در دهلي به بهانه شورش اهالي دست به قتل عام زد. او براي مردم هند مثل تيمور براي مردم ايران است و بايد بپذيريم كه بخش مهم جواهرات بانك مركزي حاصل غارت خزاين هندوستان است. ما كه بعد از هزار و دويست سال تكه تكه شدن فرش بهارستان بدست عربان را از ياد نبرده ايم، نبايد درصدد پوشاندن اقدامات مشابه توسط حاكمان خودمان باشيم.
Home | About us | Contact us
Copyright © 2024 JadidOnline.com. All Rights Reserved.
نقل مطالب با ذكر منبع آزاد است. تمام حقوق سايت براى جديدآنلاين محفوظ است.